Türkçe English
Kayıt Ol
facebook login
twitter login
Anasayfa
Altan Erkekli

Altan Erkekli

Yeni Kanallar

Altan Erkekli

Altan Erkekli (d. 1955, İstanbul), Türk tiyatro, sinema ve televizyon oyuncusudur.
Lise eğitimini Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi'nde aldı. Lise döneminde tiyatroyla ilgilenmeye başlayan Erkekli, karşılaştığı zorluklar sebebiyle tiyatrodan vazgeçip inşaat mühendisi olmaya karar verdi. Ancak lisedeki İngilizce hocasının ısrarıyla bu kararını değiştirerek 1975 yılında Ankara Üniversitesi DTCF Tiyatro Bölümü'ne girdi.
Eğitimi sırasında, fakülte öğrencileri tarafından hazırlanan "Kopermikli Yüzbaşı" oyununda, başrol oyuncusunun gösterime gelememesi sebebiyle başrolde sahneye çıktı. Oyunun galasının ardından yanına yaklaşan Rutkay Aziz'in "AST gemisine hoş geldin" sözleriyle profesyonel oyunculuğa başlamış oldu.
Oyuncunun Kariyeri

Mezun olduktan sonra, DTCF Tiyatro Bölümü Oyunculuk Ana Sanat Dalı'nda öğretim görevlisi olarak çalıştı ve AST'ta oyunculuğa devam etti. 1985 - 1989 yılları arasında Devlet Tiyatroları'nın Çocuk ve Gençlik Tiyatroları bölümünde çalışan Erkekli, 1989 yılında yeniden AST'a döndü. Susam Sokağı'ndaki Edi karakterini seslendirdi.
BKM (Beşiktaş Kültür Merkezi) Oyuncuları arasına AST'daki görevine veda ederek katılan Erkekli, "Bir Demet Tiyatro" adlı dizide de rol aldı. "Sen Hiç Ateş Böceği Gördün mü" adlı tiyatro oyununda, vefat eden Gürdal Tosun'un rollerini üstlenen sanatçı, "Vizontele" adlı sinema filminde de Yılmaz Erdoğan ve Demet Akbağ'la başrolü paylaştı.
2009 Yerel seçimleri'nde, Cumhuriyet Halk Partisi'nden Beşiktaş Belediye meclisi üyeliğine seçildi. 2007 yılından beri, Başkent İletişim Bilimleri Akademisi'nde, Diksiyon, Spikerlik ve Sunuculuk, Seslendirme ve Oyunculuk eğitimleri vermektedir.
Ödülleri

1982 ve 1996 yıllarında Sanat Kurumu En İyi Erkek Oyuncu Ödülü'nü kazandı.
1996-1997 sezonunda oynadığı "İnadına Yaşamak" ile Altan Erbulak ve Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ödüllerini aldı.
2002 yılında Kadıköy Maarif Koleji ve Anadolu Lisesi Mezunlar Derneği tarafından Kristal Martı ödülüne layık bulunmuştur.
Rol aldığı tiyatro oyunları

Bana Bir Şeyhler Oluyor : Yılmaz Erdoğan - BKM - 2001
Sen Hiç Ateşböceği Gördünmü : Yılmaz Erdoğan - 2001
Yolcu : Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu - 2001
İnadına İnsan : Metin Balay - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1999
Kayıplar : Ariel Dorfman - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1998
Akrep : (Eşber Yağmurdereli - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1997
Otobüs (oyun) : Stanislav Stratiev - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1996
Kardeş Sofrası : Yeşim Doran - Ankra Sanat Tiyatrosu - 1995
İnadına Yaşamak : Metin Balay - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1995
Pazar Keyfi : G. Mitchelle - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1994
Jan Dark Davası : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1994
Bir Ceza Avukatının Anıları : Faruk Eren - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1994
Bir Halk Düşmanı : (Henrik İbsen) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1993
Ay,Carmela! : Jose Sanches Sinisterra - Ankara Sanat Tiyatrosu -1993
403.Kilometre : İsmet Kküntay - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1993
Sakıncalı Piyade : Ugur Mumcu - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1992
Yer Demir Gök Bakır : Yaşar Kemal - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1992]
Salpa : (Yılmaz Güney) - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1991
Ayak Takımı Aarasında : (Maksim Gorki - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1990
Mefisto :(Klaus Mann - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1989
Yusuf ile Menofis : (Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1989
Rumuz Goncagül : (Oktay Arayıcı - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1985
Nafile Dünya : Oktay Arayıcı - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1985
Bir Şehnaz Oyun : Turgut Özakman - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1984
Misafir : (Bilgesu Erenus - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1984
Galile'nin Yaşamı : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1983
Taziye : (Murathan Mungan)http://tr.wikipedia.org/w/index.php?title=Altan_Erkekli&action=edit§ion=4 - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1983
Yaz Misafirleri : Maksim Gorki - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1982
Küçük Adam N’oldu Sana : Hans Fallada - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1981
Sihirli Giysi : Andersan - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1981
Hikaye-i Mahmut Bedrettin : Mehmet Akan - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1980
Sınırda-Duvar : Muzaffer İzgü - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1980
Oyun Nasıl Oynanmalı : (Vasıf Öngören - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1979
Kafatası : Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1979
Ferhat ile Şirin : Nazım Hikmet - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1979
Tak-Tik : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1978
Sakıncalı Piyade : Ugur Mumcu - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977
Zengin Mutfağı : Vasıf Öngören - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1977
Komün Günleri : Bertolt Brecht - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1976
804 İşçi (oyun) : Ömer Polat - Ankara Sanat Tiyatrosu - 1976
Filmografisi
2012 Acayip Hikayeler (TV) - Nazif
2012 Yalan Dünya (TV) - Şehmuz Kocabaş
2011 Aşk Tesadüfleri Sever - Yılmaz
2010 Yerden Yüksek - Ziya Hoca
2010 Şen Yuva (TV) - Kalender Şenyuva
2009 Güneşi Gördüm - Davut Altun
2008 Aşk Geliyorum Demez - Miran Dayı
2005-2007 Beyaz Gelincik (TV) - Halil Aslanbaş
2006 Cenneti Beklerken - Çoban
2006 Unutulmayanlar - Aziz
2006 Eve Dönüş - Hoca
2006 Sınav (film) - Almancı Sedat
2005 Organize İşler - Yusuf Ziya Ocak
2005 Anlat İstanbul - Hilmi
2004 Vizontele Tuuba - Nazmi Doğan
2004 Hızlı Adımlar - Lütfü
2003 Bir İstanbul Masalı (TV) - Cemal Kozan
2003 Havada Bulut (TV)
2001 Vizontele - Nazmi Doğan
2001-2002, 2006-2007 Bir Demet Tiyatro (TV)
2000 Merdiven
1996 80. Adım
1994 Kurtuluş (TV) - Yakup Kadri Bey
1993 Mavi Sürgün
1991 Deniz Gurbetçileri
1989 Can Şenliği
1982 Dolap Beygiri

Beyaz Gelincik 43. Bölüm 7. part

Beyaz Gelincik

Mesajınızı Paylaşın

500  Karakter

Sık kullanılanlara ekle
  © Copyright 2013 Vidsbook - Her hakkı saklıdır.